شرح کتاب معاد شناسی علامه طهرانی جلد اول
مرحوم علامه آیةالله سیّدمحمدحسین حسینی طهرانی دارای آثار متعددی در علوم و معارف اسلام میباشند از جمله دورۀ ده جلدى #معاد_شناسی که در آن به تبیین كيفيّت سير انسان در دنيا و انتقال او به آخرت و حركت مرحله به مرحله او به سوى خداوند پرداختهاند.
اصل این کتاب مجموعهای از هفتاد و پنج جلسه سخنرانی مؤلف رحمهالله است که در روزهای رمضان المبارک 1396 ق (شهریور 1355) و شبهای آن ماه در سال 1399 ق (مرداد 1358) ایراد فرمودهاند.
این کتاب بدون شک مهمترین منبع شناخت معاد از دیدگاه عرفان و حکمت شیعی است وجه تمایز این اثر با سایر آثار در این است که
اولاً ایشان معاد را نه بازگشت به دنیا بلکه بنا به آیات شریفهای چون «إِلَيْهِ تُرْجَعُون» (البقره۲: ۲۸و ۲۴۵ و یونس۱۰: ۵۶ و هود۱۱ : ۳۴ و القصص۲۸: ۷۰ و ۸۸ و العنکبوت۲۹: ۱۷ و الروم۳۰: ۱۱ و یس۳۶: ۲۲ و ۸۳ و الزمر۳۹: ۴۴ و الفصلت۴۱: ۲۱ و الزخرف۴۳: ۸۵) و «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ» (البقره۲: ۱۵۶) بازگشت به حضرت حق میدانند. (بیش از ۱۶۰ آیۀ قرآن صراحتاً این معنا را افاده میکنند.)
ثانیاً محور اصلی کتاب معادشناسی قرآن و روایات اهل بیت میباشد تا آنجا که این اثر را حقیقتاً میتوان دایرةالمعارفی قرآنی ـ روایی در موضوع معاد دانست.
ثالثاً در پارهای از موارد این کتاب به تبیین اندیشههای عرفانی ـ فلسفی پرداخته و در حدّ شایستهای میان این معارف با آوردههای قرآن و عترت جمع نموده است.
شایان ذکر است که شش جلد اول این کتاب (از ابتدا تا پایان مباحث قیامت) در حقیقت شرح رساله «الانسان فی الدنیا» و «الانسان بعد الدنیا» مرحوم علامه طباطبایی است
استاد حجةالاسلام والمسلمین حاج شیخ محمدحسن وکیلی که بیشک از برترین متخصصان عقاید اسلامی حوزه علمیه خراسان هستند این کتاب را در جمع طلاب و دانشجویان در خلال سالهای 1432 و 1433 قمری تدریس نمودهاند.
در این دوره استاد تلاش نموده تا تمامی مبانی اعتقادی شیعی را در لابهلای بحث بگنجاند لذا این دوره در واقع یک دایرةالمعارف کامل از عقاید شیعی است.
جلد اول این کتاب شامل هفت مجلس با عناوین ذیل است:
- مجلس أوّل: حقائق و اعتباريّات
- مجلس دوم: زندگى موقّت و حيات جاودان
- مجلس سوم: سبب ترس از مرگ
- مجلس چهارم: بهترين سرمايه تكامل و تعالى
- مجلس پنجم: مجانست خواب و مرگ
- مجلس ششم: عمل فرشتگان قبض ارواح و ملك الموت عين عمل خداست.
- مجلس هفتم: قبض روح و مشاهدات در حال مردن با باطن است.
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه اول)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه دوم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه سوم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه سوم) - پرسش و پاسخ
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه چهارم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه پنجم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه ششم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه هفتم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه هشتم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه نهم)
شرح معادشناسی جلد اول - (جلسه دهم)